28 april 2017 | Maskrosbarn

Valborg

Alla ungdomar dricker ju, det fattar väl vem som helst! Det var vad jag trodde stämde när var jag yngre, aldrig någonsin tänkte jag att det fanns ett val att inte dricka.

Alla ungdomar dricker ju, det fattar väl vem som helst! Det var vad jag trodde stämde när var jag yngre, aldrig någonsin tänkte jag att det fanns ett val att inte dricka utan det var helt normalt och något som jag borde göra för att passa in. Allt jag ville var ju att passa in, att vara som alla andra och att åtminstone för en kväll få glömma allt det där jobbiga som väntade hemma. Så när jag var 14 år och skulle fira valborg med mina kompisar ville jag ju göra precis som de gjorde, festa ha kul och dricka. Men det var ändå något som skavde i mig, jag hade ju sett hur pappa blev när han drack. Hur han blev en helt annan person och jag visste mycket väl vad alkohol kunde göra med en person. Jag ville vara som alla andra men jag ville inte bli som pappa.

Den valborgsmässoaftonen slutade med att jag druckit alldeles för mycket och satt på en parkbänk och grät utan att riktigt veta varför. Det som till en början varit ett glädjerus hade nu bytts ut mot ångest och tårar. När jag satt där fanns det en tanke som ständigt rullade i mitt huvud, att nu är jag precis som pappa. För jag hade ju sett det här hos pappa, hur hans glädjerus bytts ut mot tårar. Jag vågade inte heller gå hem, vad skulle hända om jag kom hem såhär och mamma såg mig. Skulle hon tänka att jag gjort ytterligare ett fel, skulle hon tycka lika illa om mig som hon tyckte om pappa? Jag kunde inte förklara för mina vänner vad jag kände för de visste ju inte, deras föräldrar var ju inte som pappa och deras hem var en trygg plats.

Länge tänkte jag att om jag blev berusad så var jag exakt som pappa, nu vet jag att det inte stämmer. Men det tog många år innan jag förstod att det faktiskt handlar om varför jag gör det jag gör. Jag kan också göra misstag och det behöver ändå inte betyda att jag är eller kommer bli precis som pappa. Det jag lärde mig lite senare än vad jag kanske hade önskat, var att jag faktiskt har ett val. Jag kan välja vad jag vill göra oavsett vad mina vänner och andra runtomkring mig väljer att göra.

För många är valborg ett tillfälle för fest och glädjerus men för många är det en tid för ångest och rädsla. Rädsla för vad en som barn kommer att mötas av när en kommer hem eller vad som kommer att hända i hemmet. Jag önskar att vuxna som har egna barn eller möter barn och ungdomar har i åtanke att alla ungdomar kanske dricker någon gång men att det kan finnas så himla mycket jobbiga känslor kopplat till det. Så till er som möter unga under helgen eller vid annat tillfällen, möt dem med kärlek och värme för det behövs. Till er unga oavsett vad ni gör denna helg, ta hand om er själva och varandra.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE
Chat
öppnar om: