23 januari 2013

Julafton med allt vad det innebär

Under julhelgen upplevde vi en massa saker med varandra, men framförallt hade vi bara väldigt mysigt.

Idag är det en månad sedan vårt julläger på Maskrosbarn. Jag och Mia hade taggat och längtat väldigt länge (över ett år faktiskt) att få genomföra detta läger. Mia och jag älskar julen, hatade julen som tonåring och vill göra allt för att ta tillbaka julen för barn och ungdomar som precis som vi har haft upplevelser av otrygghet, fylla, manier, depressioner och inte alls magi på julafton.

Vi hade elva ungdomar från hela Sverige som var mellan 14-18 år hos oss 22-26 december. Jag och Mia arbetade med våra grymma kollegor Niklas, Nahla, Åsa och Marina. Vi hade också två praktikanter med oss under hela lägret.

Under julhelgen upplevde vi en massa saker med varandra, men framförallt hade vi bara väldigt mysigt. Åt massa god mat, kollade på film, värmde oss vid brasan och åt en massa godis.

Vår julafton såg ut såhär;

11.00 julaftonsfrukost med julstrumpor till alla med morgongåva (Mia hade självklart beordrat oss att sätta upp svarta sopsäckar för alla fönster och tända massa ljus för att det skulle se ut som i hennes vision när ungdomarna kom ner för trappen på julaftonsmorgon för att hitta sina julstrumpor uppspikade på trappräcket)

12.00 Sopsäcksrace vid essingestrand (helt galet men ingen hamnade i vattnet)

13.30 Julfemkamp med musiktävling, snökonstverk och andra galna grenar

15.00 Kalle Anka (såklart, men med delad förtjusning hos ungdomarna)

17.00 Världens största julbord vi tillsammans hade lagat dagen innan

18.30 Tomten kommer

18.35 Ånej Grinchen har snott alla julklappar och gömt dem i huset så att alla ungdomar måste på skattjakt för att hitta dem. (som vanligt) också detta med delad förtjusning eftersom alla ungdomar firar jul på sommarlägrena och har träffat Grinchen X antal gånger.

19.00 Paketutdelning och tomten är nöjd. Julbords-efterätts- buffé som ungdomarna gjort dagen innan.

20.00 Fortfarande paketutdelning eftersom ungdomarna fick så måånga paket och även fått köp paket till varandra dagen innan. Tävlingen; hitta bästa paketet till två vänner som ledarna hade valt för 60kr styck.

21.00 Tar det aldrig slut? Ungdomarna måste gå upp och lämna paket i sovrummet för att få plats med fler.

22.00 Äter en massa godis, matkoma, ligger på varandra i soffan, har choklad-pralins-ätar-tävling av godis Åsas mamma hade fått från jobbet. Sunes jul, Svensson Svensson och många roliga kommentarer från ungdomar som inte firat jul innan och inte alls fattar grejjen med att kolla på så jävla dåliga program bara för att det är tradition.

00.00 Kvällsstund i sovsalen och mysigt prat om hur fin julen har varit.

01.30 Är ni fortfarande vakna? Ungdomarna äter nattmackor, lyssnar på musik och hänger i köket. Jag funderar på att säga till dem att gå att lägga sig. igen. men de ser ut att ha så mysigt så jag slänger in handduken, går upp och lägger mig och somnar med fullständig tillit att ungdomarna inte kommer rymma, röka inomhus, vara elaka mot varandra under natten. Det värsta som kan hända är kanske att de får sockerchock av Oboy, har för hög musik och att de inte sover så många timmar..

Tack alla ni som gav mig en underbar jul, med familjen och minnen som finns kvar i mig för alltid. Tack alla företag och privatpersoner som gav oss möjlighet att göra detta för ungdomarna – och varandra. Tack till Hilton Slussen som bjöd oss på en fantastisk hotellfrukost och tack till Kungliga Operan för en helt grym visning!

Chat
öppnar om:
  18 h 55 min